FAQ

FAQ

FAQ’s over smeermiddelen

Wat is een smeermiddel?

Een smeermiddel is een stof die wordt gebruikt om wrijving tussen twee oppervlakken te verminderen en de levensduur van bewegende onderdelen te verlengen. Smeermiddelen worden gebruikt in machines en apparaten om wrijving te verminderen, de slijtage van onderdelen te verminderen, de efficiëntie te verbeteren en de warmteafvoer te verbeteren.

Smeermiddelen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals minerale olie, synthetische oliën, plantaardige oliën, vetten en zelfs vaste stoffen zoals grafiet en molybdeendisulfide. Ze worden meestal in een dunne laag aangebracht op de bewegende onderdelen van machines en apparaten, en werken door het creëren van een scheidingslaag tussen de oppervlakken, waardoor wrijving wordt verminderd en slijtage wordt verminderd.

Waarvoor zijn smeermiddelen?

Smeermiddelen worden gebruikt om wrijving tussen twee oppervlakken te verminderen en om slijtage te voorkomen. Ze worden gebruikt om de beweging van machineonderdelen te vergemakkelijken en om te voorkomen dat onderdelen vastlopen of beschadigd raken. Smeermiddelen worden ook gebruikt om warmte af te voeren en om corrosie te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten smeermiddelen, zoals olie, vet, smeervloeistoffen en smeerpasta's. Elk smeermiddel heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en toepassingen, afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt gebruikt en het type machine of apparatuur waarin het wordt toegepast.

Over het algemeen zijn smeermiddelen essentieel voor de goede werking en levensduur van machines en apparatuur. Het is belangrijk om het juiste type smeermiddel te gebruiken en het op de juiste manier toe te passen om ervoor te zorgen dat de machine soepel blijft draaien en om de onderdelen te beschermen tegen slijtage en beschadiging.

Welke soorten smeermiddelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten smeermiddelen die worden gebruikt voor verschillende toepassingen. Hier zijn enkele veel voorkomende soorten smeermiddelen:

 1. Olie: Olie is een veelvoorkomend smeermiddel dat wordt gebruikt voor motoren, transmissies en andere machines. Er zijn verschillende soorten oliën, waaronder minerale olie, synthetische olie en semi-synthetische olie.
 2. Vet: Vet is een dikke, pasteuze substantie die wordt gebruikt om bewegende delen te smeren die onderhevig zijn aan hoge belastingen en temperaturen. Vet wordt vaak gebruikt in lagers en andere mechanische componenten.
 3. Droge smeermiddelen: Droge smeermiddelen worden gebruikt in toepassingen waarbij het gebruik van vloeibare smeermiddelen onpraktisch is, zoals bij hoge temperaturen of in vacuümomgevingen. Grafiet en molybdeendisulfide zijn voorbeelden van droge smeermiddelen.
 4. Spray smeermiddelen: Spray smeermiddelen zijn smeermiddelen die in een spuitbus worden geleverd en kunnen worden gebruikt om moeilijk bereikbare delen te smeren.
 5. Pasta smeermiddelen: Pasta smeermiddelen worden gebruikt voor specifieke toepassingen zoals het smeren van draadsnijgereedschappen of als assemblagesmeermiddel.
 6. Solid smeermiddelen: Solid smeermiddelen, zoals teflon of grafiet, worden gebruikt in toepassingen waarbij hoge temperaturen of drukken aanwezig zijn. Deze smeermiddelen zijn bestand tegen hoge temperaturen en verminderen wrijving en slijtage.

Smeermiddelen van Actilabs.

Actilabs heeft een aantal mens-, milieu- en materiaalvriendelijke smeermiddelen ontwikkeld. Met deze specials bespaart u onmiddellijk op materiaal, tijd en kosten. Lees hier waarom:

- Acti-Lube

- Acti-Lube 400

- Acti-Grease

- Filmwax Pro

FAQ’s over reinigingsmiddelen

Wat zijn professionele reinigingsmiddelen?

Professionele reinigingsmiddelen zijn schoonmaakmiddelen die specifiek zijn ontworpen voor gebruik in commerciële, industriële en institutionele omgevingen, zoals ziekenhuizen, scholen, kantoren, hotels en restaurants. Ze zijn meestal krachtiger en effectiever dan huishoudelijke reinigingsmiddelen, omdat ze zijn ontworpen om zware vervuiling en hardnekkige vlekken aan te pakken.

Professionele reinigingsmiddelen kunnen worden gebruikt voor verschillende schoonmaaktaken, zoals het reinigen van vloeren, ramen, meubels, tapijten, toiletten en keukens. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals sprays, vloeistoffen, poeders en tabletten en zijn verkrijgbaar in grote hoeveelheden.

Er zijn verschillende soorten professionele reinigingsmiddelen, waaronder alkalische reinigers, zure reinigers, schuurmiddelen, ontvetters, desinfecterende middelen en luchtverfrissers. Het is belangrijk om het juiste type reinigingsmiddel te kiezen voor de specifieke schoonmaaktaak en om de instructies op de verpakking te volgen om de beste resultaten te bereiken.

Waarom professionele reinigingsmiddelen?

Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van professionele reinigingsmiddelen de voorkeur heeft boven reguliere huishoudelijke schoonmaakmiddelen:

  1. Effectiviteit: Professionele reinigingsmiddelen zijn speciaal ontworpen om hardnekkige vlekken en vuil op te lossen. Ze zijn vaak krachtiger en efficiënter dan reguliere huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
  2. Veiligheid: Professionele reinigingsmiddelen worden geproduceerd met behulp van strenge veiligheids- en kwaliteitscontroles. Ze zijn vaak minder schadelijk voor de gezondheid en het milieu dan reguliere huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
  3. Tijd en kosten besparen: Omdat professionele reinigingsmiddelen doorgaans efficiënter zijn, kunt u tijd besparen bij het schoonmaken. Bovendien heeft u vaak minder van het product nodig om hetzelfde resultaat te bereiken, wat op de lange termijn kostenbesparend kan zijn.
  4. Specifieke toepassingen: Professionele reinigingsmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en formules die zijn ontworpen voor specifieke toepassingen, zoals vloerreinigers, glasreinigers, keukenreinigers, desinfecterende middelen en meer. Dit betekent dat u het juiste product kunt kiezen voor de taak die u moet uitvoeren.
  5. Langere levensduur van apparatuur: Door het gebruik van professionele reinigingsmiddelen kunt u ervoor zorgen dat uw apparatuur, zoals keukenapparatuur en wasmachines, langer meegaat. Deze reinigingsmiddelen zijn ontworpen om ophoping van vuil en kalkaanslag te voorkomen, waardoor de apparatuur efficiënter blijft werken.

Waarvoor zijn professionele reinigingsmiddelen?

Professionele reinigingsmiddelen worden gebruikt om hardnekkige vuil-, vet- en aanslagresten te verwijderen van verschillende oppervlakken en materialen. Deze middelen worden meestal gebruikt in commerciële, industriële en institutionele omgevingen, waar de reinigingsbehoeften groter zijn dan in een huishoudelijke omgeving.

Professionele reinigingsmiddelen kunnen verschillende toepassingen hebben, afhankelijk van het type reinigingsmiddel en het oppervlak dat moet worden gereinigd. Sommige reinigingsmiddelen zijn specifiek ontworpen om vet en olie op te lossen, terwijl andere reinigingsmiddelen bedoeld zijn om kalkaanslag, roest of hardnekkige vlekken te verwijderen. Er zijn ook reinigingsmiddelen die worden gebruikt om oppervlakken te desinfecteren en te ontsmetten, zoals in ziekenhuizen en andere medische faciliteiten.

Professionele reinigingsmiddelen zijn doorgaans krachtiger dan huishoudelijke reinigingsmiddelen en worden geleverd in grotere hoeveelheden, omdat ze vaak worden gebruikt voor grotere oppervlakken of omgevingen. Ze worden meestal verkocht aan professionele schoonmaakbedrijven, maar kunnen ook worden gebruikt door individuen die een grondigere reiniging nodig hebben dan wat huishoudelijke reinigingsmiddelen kunnen bieden.

Welke soort professionele reinigingsmiddelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten professionele reinigingsmiddelen, elk ontworpen voor specifieke toepassingen en materialen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Allesreinigers: dit zijn reinigingsmiddelen die ontworpen zijn om een breed scala aan oppervlakken en materialen schoon te maken. Ze zijn meestal mild en veilig te gebruiken op de meeste oppervlakken.
  2. Ontvetters: deze reinigingsmiddelen zijn bedoeld om vet en olie te verwijderen van oppervlakken zoals keukens, ovens en motoren.
  3. Glasreinigers: deze zijn speciaal ontworpen om ramen en andere glazen oppervlakken te reinigen zonder strepen achter te laten.
  4. Sanitizers: dit zijn reinigingsmiddelen die zijn ontworpen om bacteriën en ziektekiemen te doden en te voorkomen dat ze zich verspreiden.
  5. Schuurmiddelen: deze zijn ontworpen om hardnekkige vlekken en vuil te verwijderen van harde oppervlakken zoals tegels en porselein.
  6. Vloerreinigers: dit zijn reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor vloeren, zoals tegels, hout en beton. Ze zijn bedoeld om vuil en vlekken te verwijderen zonder de vloer te beschadigen.
  7. Ontkalkers: deze reinigingsmiddelen zijn bedoeld om kalkaanslag te verwijderen van oppervlakken zoals kranen, douchekoppen en toiletten.

Het is belangrijk om het juiste reinigingsmiddel te kiezen voor de specifieke taak en oppervlak om schade te voorkomen en de beste resultaten te behalen. Bekijk hier het productoverzicht van Actilabs.

FAQ’s over ontvetten

Wat betekent ontvetten?

Ontvetten betekent het verwijderen van vet van een oppervlak of materiaal. Het kan worden toegepast op verschillende objecten en materialen, zoals een stuk vlees voor het koken, een machineonderdeel voor het onderhoud of een metalen oppervlak voor het schilderen.

Ontvetten kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het type vet en het oppervlak dat moet worden gereinigd. Enkele voorbeelden van ontvettingsmethoden zijn het gebruik van oplosmiddelen, reinigingsmiddelen en hoge druk waterstralen. Het doel van ontvetten is om een schoon oppervlak te krijgen, vrij van vet en andere verontreinigingen, om de prestaties te verbeteren, de levensduur te verlengen en de veiligheid te waarborgen.

Waarom is het belangrijk dat een ontvetter biologisch afbeekbaar is?

Het is belangrijk dat een ontvetter biologisch afbreekbaar is om de impact op het milieu te verminderen. Traditionele ontvetters bevatten vaak oplosmiddelen en andere chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid van mensen. Deze chemicaliën kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan lucht- en watervervuiling, bodemverontreiniging en gezondheidsproblemen bij mensen en dieren.

Biologisch afbreekbare ontvetters zijn ontworpen om de nadelen van traditionele ontvetters te verminderen. Deze ontvetters zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn en minder schadelijk zijn voor het milieu. Ze zijn ontworpen om effectief vet en olie te verwijderen, terwijl ze tegelijkertijd minder schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid van mensen.

Biologisch afbreekbare ontvetters worden afgebroken door bacteriën en andere micro-organismen in het milieu, waardoor ze uiteindelijk worden omgezet in water, koolstofdioxide en andere natuurlijke stoffen. Dit in tegenstelling tot traditionele ontvetters die vaak persistent zijn en lang in het milieu kunnen blijven.

Het gebruik van biologisch afbreekbare ontvetters is daarom een duurzame keuze die kan bijdragen aan het verminderen van de impact van ontvetten op het milieu en de gezondheid van mensen en dieren.

Hoe ontvet je zo vriendelijk mogelijk?

Er zijn verschillende manieren om zo vriendelijk mogelijk te ontvetten en de impact op het milieu te minimaliseren. Hier zijn enkele tips:

  1. Kies voor biologisch afbreekbare ontvetters: Biologisch afbreekbare ontvetters zijn minder schadelijk voor het milieu en worden afgebroken door micro-organismen in de natuurlijke omgeving.
  2. Gebruik ontvetters op waterbasis: Ontvetters op waterbasis zijn minder schadelijk voor het milieu en zijn gemakkelijker te verwijderen dan oplosmiddel-gebaseerde ontvetters.
  3. Gebruik herbruikbare doeken of sponzen: In plaats van wegwerpdoekjes te gebruiken, kun je herbruikbare doeken of sponzen gebruiken om het oppervlak te reinigen en ontvetten. Deze kunnen na gebruik gewassen worden en opnieuw worden gebruikt.
  4. Gebruik ontvetters alleen waar nodig: Probeer ontvetters alleen te gebruiken waar het echt nodig is en vermijd overmatig gebruik.
  5. Voorkom dat ontvetters in het riool terechtkomen: Ontvetters kunnen schadelijk zijn voor het milieu als ze in het riool terechtkomen. Probeer het gebruik van ontvetters te vermijden op plaatsen waar het water rechtstreeks in het riool stroomt, zoals in de keuken of de badkamer.
  6. Kies voor milieuvriendelijke opties: In plaats van het gebruik van ontvetters, kun je ook kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven zoals baking soda, citroensap of azijn om oppervlakken te ontvetten.

Door deze tips te volgen, kun je ontvetten op een meer vriendelijke manier en de impact op het milieu minimaliseren.

Welke ontvetters zijn geschikt?

Er zijn verschillende soorten ontvetters beschikbaar die geschikt zijn voor het ontvetten van verschillende soorten oppervlakken. Hier zijn enkele voorbeelden van ontvetters die geschikt zijn voor specifieke toepassingen:

  1. Alkalische ontvetters: Deze ontvetters zijn geschikt voor het reinigen van zwaar vervuilde oppervlakken, zoals motoronderdelen en machines. Alkalische ontvetters werken goed op vet, olie en andere verontreinigingen, maar zijn mogelijk niet geschikt voor gebruik op aluminium of andere gevoelige metalen.
  2. Citrus-gebaseerde ontvetters: Deze ontvetters zijn gemaakt van natuurlijke citrusolie en zijn een milieuvriendelijk alternatief voor oplosmiddel-gebaseerde ontvetters. Ze werken goed op een breed scala aan oppervlakken, waaronder hout, glas en metaal.
  3. Ontvettingsmiddelen op basis van water: Deze ontvetters zijn gemaakt van een mengsel van water en oppervlakteactieve stoffen en werken goed op oppervlakken zoals vloeren, muren en machines. Ze zijn minder schadelijk voor het milieu dan oplosmiddel-gebaseerde ontvetters en zijn vaak biologisch afbreekbaar.
  4. Oplosmiddel-gebaseerde ontvetters: Deze ontvetters zijn krachtig en effectief bij het verwijderen van vet en olie, maar zijn vaak niet biologisch afbreekbaar en kunnen schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Ze worden vaak gebruikt voor industriële toepassingen, zoals het reinigen van machines.

Bij het kiezen van een ontvetter is het belangrijk om te overwegen wat voor soort oppervlak u gaat reinigen, hoeveel vet en vuil er op het oppervlak aanwezig is, en wat de milieueffecten zijn van de ontvetter. Het is ook belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en beschermende kleding en handschoenen te dragen tijdens het gebruik van ontvetters.

Er zijn verschillende soorten ontvetters beschikbaar die geschikt zijn voor het ontvetten van verschillende soorten oppervlakken. Hier zijn enkele voorbeelden van ontvetters die geschikt zijn voor specifieke toepassingen:

  1. Alkalische ontvetters: Deze ontvetters zijn geschikt voor het reinigen van zwaar vervuilde oppervlakken, zoals motoronderdelen en machines. Alkalische ontvetters werken goed op vet, olie en andere verontreinigingen, maar zijn mogelijk niet geschikt voor gebruik op aluminium of andere gevoelige metalen.
  2. Citrus-gebaseerde ontvetters: Deze ontvetters zijn gemaakt van natuurlijke citrusolie en zijn een milieuvriendelijk alternatief voor oplosmiddel-gebaseerde ontvetters. Ze werken goed op een breed scala aan oppervlakken, waaronder hout, glas en metaal.
  3. Ontvettingsmiddelen op basis van water: Deze ontvetters zijn gemaakt van een mengsel van water en oppervlakteactieve stoffen en werken goed op oppervlakken zoals vloeren, muren en machines. Ze zijn minder schadelijk voor het milieu dan oplosmiddel-gebaseerde ontvetters en zijn vaak biologisch afbreekbaar.
  4. Oplosmiddel-gebaseerde ontvetters: Deze ontvetters zijn krachtig en effectief bij het verwijderen van vet en olie, maar zijn vaak niet biologisch afbreekbaar en kunnen schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Ze worden vaak gebruikt voor industriële toepassingen, zoals het reinigen van machines.

Bij het kiezen van een ontvetter is het belangrijk om te overwegen wat voor soort oppervlak u gaat reinigen, hoeveel vet en vuil er op het oppervlak aanwezig is, en wat de milieueffecten zijn van de ontvetter. Het is ook belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en beschermende kleding en handschoenen te dragen tijdens het gebruik van ontvetters.

Op welke manieren ontvetten?

Het is belangrijk dat een ontvetter biologisch afbreekbaar is om de impact op het milieu te verminderen. Traditionele ontvetters bevatten vaak oplosmiddelen en andere chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid van mensen. Deze chemicaliën kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan lucht- en watervervuiling, bodemverontreiniging en gezondheidsproblemen bij mensen en dieren.

Biologisch afbreekbare ontvetters zijn ontworpen om de nadelen van traditionele ontvetters te verminderen. Deze ontvetters zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn en minder schadelijk zijn voor het milieu. Ze zijn ontworpen om effectief vet en olie te verwijderen, terwijl ze tegelijkertijd minder schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid van mensen.

Biologisch afbreekbare ontvetters worden afgebroken door bacteriën en andere micro-organismen in het milieu, waardoor ze uiteindelijk worden omgezet in water, koolstofdioxide en andere natuurlijke stoffen. Dit in tegenstelling tot traditionele ontvetters die vaak persistent zijn en lang in het milieu kunnen blijven.

Het gebruik van biologisch afbreekbare ontvetters is daarom een duurzame keuze die kan bijdragen aan het verminderen van de impact van ontvetten op het milieu en de gezondheid van mensen en dieren.

Zijn ontvetters gevaarlijk in gebruik?

Ontvetters kunnen gevaarlijk zijn in gebruik, vooral als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Ontvetters kunnen chemicaliën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. Hier zijn enkele potentiële risico's bij het gebruik van ontvetters:

  1. Gezondheidsrisico's: Veel ontvetters bevatten chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid bij inademing of huidcontact. Het is belangrijk om beschermende kleding, handschoenen en een ademhalingsmasker te dragen tijdens het gebruik van ontvetters om blootstelling aan deze stoffen te minimaliseren.
  2. Brandgevaar: Veel ontvetters zijn ontvlambaar en kunnen brandgevaarlijk zijn als ze in de buurt van open vuur of vonken worden gebruikt. Het is belangrijk om ontvetters niet te gebruiken in de buurt van open vuur of vonken, en om te zorgen voor voldoende ventilatie tijdens het gebruik.
  3. Milieurisico's: Sommige ontvetters kunnen schadelijk zijn voor het milieu als ze in de bodem, het water of de lucht terechtkomen. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en de ontvetter op een veilige manier te verwijderen, zoals door het te laten afvoeren als chemisch afval.

Om het risico op gezondheids- en milieurisico's te minimaliseren, is het belangrijk om ontvetters alleen te gebruiken volgens de instructies op de verpakking, beschermende kleding en handschoenen te dragen, en te zorgen voor voldoende ventilatie tijdens het gebruik. Het is ook belangrijk om de ontvetter op de juiste manier te verwijderen en het niet zomaar weg te gooien in de prullenbak of het toilet.

Ontvetters van Actilabs.

Bekijk hier alle ontvetters van Actilabs

Chat openen
1
Actilabs is iedere werkdag bereikbaar tussen 9-17 uur op 085-1247005. Klik op de knop hieronder om direct met ons te chatten via whatsapp.