Gevaarsymboolvrij werken
Ruim 1 miljoen werknemers komen tijdens hun werk in aanraking met gevaarlijke stoffen. Dit brengt risico's met zich mee. Jaarlijks overlijden nog steeds 3.000 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en jaarlijks gaan er ruim 100.000 gezonde levensjaren verloren. Werknemers hebben recht om in een gezonde en veilige werkplek te werken. Als werkgever bent je verplicht uw werknemers te beschermen.
Wat zijn gevaarlijke stoffen?
Producten als tinnen, aceton, wasbenzine, alcohol en MEK zijn niet goed voor de gezondheid van uw medewerkers. Blootstelling aan gevaarlijke stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Vaak zijn de gevolgen daarvan pas op langere termijn zichtbaar, daarom is het belangrijk om bewust te zijn van de gevaren en risico’s van gevaarlijke stoffen en is het noodzakelijk passende maatregelen te nemen.
Inventariseren
Om werknemers te beschermen tegen gevaarlijke stoffen, is het nodig om een overzicht te hebben van alle gevaarlijke stoffen die er binnen een bedrijf aanwezig zijn. Inventariseer de gevaarlijke stoffen in een registratieoverzicht. Hier moeten niet alleen de gevaarlijke stoffen in staan die aanwezig zijn, maar ook die er worden gemaakt of vrijkomen tijdens het productieproces.
Beoordelen
Beoordeel het blootstellingsniveau van werknemers aan de gevaarlijke stoffen. Dit hangt af van de concentratie van de gevaarlijke stoffen en de duur en aantal keer dat er blootstelling plaatsvindt. Het blootstellingsniveau bepaal je met een kwantitatieve schattingsmethode of door te meten.
Maatregelen
Om de blootstelling zoveel als mogelijk te voorkomen en/of te beperken moet je maatregelen treffen. Deze maatregelen volg je met behulp van de arbeidshygiënische strategie. Dit betekent dat je de maatregelen in een bepaalde volgorde toepast en u ook onderbouwd als je afwijkt van deze volgorde:
Vervang de gevaarlijke stof
Pas technische maatregelen toe.
Pas organisatorische maatregelen toe.
Geef persoonlijke beschermingsmiddelen aan individuele medewerkers.
Welke maatregelen geschikt zijn verschilt natuurlijk per branche en per bedrijf. Bestaat er een arbocatalogus voor jouw branche? Dan staan hierin vaak maatregelen om de blootstelling van gevaarlijke stoffen te verminderen. Houd altijd rekening met de specifieke situatie in jouw bedrijf. Beoordeel zelf of de maatregelen in de arbocatalogus effectief genoeg zijn en de arbeidshygiënische strategie volgen voor jouw situatie.
Borging
Zorg dat alle werknemers op de hoogte zijn van alle maatregelen en dat er ingespeeld wordt op veranderende situaties. Zorg ook dat nieuwe medewerkers en ingeleend personeel op de hoogte zijn van alle veiligheid- en gezondheidsmaatregelen. Verandert er iets in het productieproces? Controleer dan of de veiligheid- en gezondheidsmaatregelen nog voldoende zijn. Let naast interne veranderingen ook op externe veranderingen. Een stof kan door nieuwe inzichten op de lijst met gevaarlijke stoffen komen of de grenswaarden zijn aangepast. Check daarom periodiek of er veranderingen zijn en of de maatregelen nog up-to-date zijn.
Actilabs biedt veilige alternatieven
Labelvrij betekent dat het betreffende product geen enkele gevaaraanduiding (gevaarsymbool) of waarschuwing heeft. Er is dus geen gevaarsymbool/label nodig. Het product is dus veilig voor mens en milieu.
Actilabs heeft labelvrije reinigingsmiddelen. Ga naar onze producten voor al onze labelvrije reinigingsmiddelen of neem direct contact op.
Wil je meer weten over onze vriendelijke en veilige reinigingsoplossingen?
Heb je persoonlijk advies nodig of heb je vragen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je direct verder.